Pia Meuthen (Duisburg, 1972) volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys Dansacademie in Tilburg. Sinds haar afstuderen werkt Pia als freelance choreograaf en maakte ze voorstellingen voor diverse Nederlandse werkplaatsen, productiehuizen en gezelschappen. Daarnaast is ze als gastdocent verbonden aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Sinds 2002 heeft Pia de artistieke leiding over het door haar opgerichte Panama Pictures en vertaalt ze persoonlijke verhalen naar beweging.

Bewegende verhalen

Haar voorstellingen vertellen nooit een verhaal van a tot z, maar creëren ruimte voor de kijker om zelf met de verhaalelementen aan de haal te gaan. De toeschouwer wordt deelgenoot van Meuthens kijk op sociale codes en menselijke verhoudingen en bepaalt vervolgens zelf welke betekenis hij daaraan geeft.

Erkenning

Haar werk wordt zowel nationaal als internationaal opgepikt en beloond met selecties voor diverse dansnetwerken zoals Modul-dance en Aerowaves. Ook werd Pia meerdere keren uitgenodigd voor buitenlandse residenties, onder andere bij the Place in Londen en Tanzhaus NRW in Düsseldorf.

Het gerenommeerde Europese dansmagazine Tanz eerde Pia in 2014 met de titel ‘Hoffnungsträger Tanz’ en schreef: ‘Pia Meuthen overtuigt als fijnzinnige observator.’

Het werk van Panama Pictures was eerder te zien in Oslo, Frankfurt, Leipzig, Londen, Moskou, China, Maleisië en Indonesië.