Pia Meuthen ontvangt Cultuurprijs Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant

De jury roemt haar unieke en indrukwekkende oeuvre.
‘Pia Meuthen heeft Brabant verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht’, aldus juryvoorzitter Esmeralda Huizen. Met haar gezelschap Panama Pictures biedt Meuthen een hoogst oorspronkelijke mix van dans, circus en muziektheater.

Per voorstelling wordt een nieuw universum opgetrokken. Voorstellingen met een eigen handschrift en aanpak, die improviserend tot stand komen op basis van gedegen research. Dans en beweging, vervlochten met klassieke muziek, elektronische beats en zang. Op straat, op locatie, in het theater en natuurlijk vanuit
thuishaven Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.

Pia Meuthen is grenzeloos in vele opzichten. Haar tourschema strekt zich uit van Europa tot Azië. Ook haar werk als docente bij Fontys draagt een internationaal karakter. Dansers en circusartiesten uit binnen- en buitenland begeleidt zij bij het vinden van hun draai en bij het maken van eigen werk.

Juryvoorzitter Huizen: ‘Meuthen zet de taal van het lichaam in om universele thema’s als macht, vergankelijkheid en familie te verbeelden. Ze vertelt daarmee meer dan in woorden is te vatten’.

De prijs, waaraan een bedrag van €10.000,- verbonden is, wordt op 25 oktober uitgereikt door commissaris van de Koning Wim van de Donk, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds.