Met het zintuiglijk college laten we je alvast warmdraaien voor wat het gaat meemaken, zonder de voorstelling te verklappen. Het is een mini-lesje dramaturgische analyse.

Docent Guido Jansen bespreekt de thema’s en de strategieën van de voorstelling. Dit doet hij door het werk van andere makers van media en kunstwerken te bespreken die met soortgelijke thema’s of strategieën werkten. Zo kan hij over de voorstelling spreken zonder de voorstelling ‘uit te leggen’. 

Daarnaast introduceert Guido het publiek met de (beeldende) insteek van choreograaf Pia Meuthen, de combinatie van dans en acrobatiek, de eigen danstaal – de aspecten die de voorstellingen van Panama Pictures zo bijzonder en anders maken.

Het zintuiglijk college wijkt daarmee af van de standaard inleiding. Met behulp van veel visuele, auditieve en bewegende voorbeelden laat Guido het publiek op andere manieren naar de voorstelling kijken: ze leren meer én andere details zien. De toeschouwer krijgt daardoor meer zelfvertrouwen om makkelijker verbanden leggen tussen het thema van de voorstelling en wat hij/zij ziet en voelt.

Het zintuiglijk college is luchtig en toegankelijk, maar niet zonder diepgang. Guido Jansen weet vrij complexe concepten begrijpelijk uit te leggen en toont veel beelden. Op zo’n manier dat de zintuigen alvast worden ‘getraind’.

Zoals de producties van Panama Pictures is het zintuiglijk college dus net wat anders dan de bezoeker gewend is. Waardoor hij/zij de voorstelling ook net wat anders zal beleven.

Voor meer informatie over de contextprogrammering en het Zintuiglijk College, kun je contact opnemen met Lotte Mertens: lotte@panamapictures.nl