Panama Pictures en TeaTime Company nodigen je uit op de speelvloer van de Verkadefabriek, voor een bijzondere double bill: twee voorstellingen waarin de grenzen van dans en hedendaags circus vervagen en de performers uitgedaagd worden door bijzondere omstandigheden en objecten.

Panama Pictures The world turned upside down (première)

Kom binnen in de theaterzaal, neem plaats in een strandstoel op de speelvloer en laat je verrassen door een eigen wereld die zich boven je opent. Vijf performers klimmen er op een schuin hangend metalen raster – ze balanceren erop, zoeken houvast, glijden door de gaten bijna naar beneden, vangen elkaar ternauwernood op.

Ondersteboven hangend cirkelen ze boven je hoofd, tot ze zich laten vallen om naast je stoel te landen, waarna ze elkaar weer omhoog trekken. Zo wisselen momenten van bovenmenselijk lijkende kracht af met voorzichtig zoekende, aftastende bewegingen. Een choreografie in de lucht die het virtuoze en het menselijke verbindt tot een hypnotiserend geheel – om aan te raken zo dichtbij.

Choreograaf Pia Meuthen: “Tijdens repetities van eerdere stukken vertelden de performers me vaak dat ze het publiek ooit een voorstelling vanuit hun perspectief zouden willen laten zien. Dat ze toeschouwers wilden laten ervaren hoe het is om lichamen boven je te zien zweven en plots naast je te zien neerkomen, om hen mee te laten beleven wat zij als performers zien en voelen. Met The world turned upside down maken we dat mogelijk.”

Tea Time Company Ripple

Bij Ripple zit je in een grote cirkel om de speelvloer, terwijl een gigantische metalen spiraal, van maar liefst vijf meter lang en 2,5 meter hoog het podium domineert. Dit is niet zomaar een object of een rekwisiet, het is een decor dat volledig kan bewegen en daarmee een acrobatische en manipuleerbare speeltuin wordt.

Terwijl de spiraal in cirkels ontzagwekkend over het podium rolt, staan de performers voor constante uitdagingen. Ze worden gedwongen om te reageren op de voortdurende beweging van het metalen wiel, dat op sommige momenten lijkt te gehoorzamen en op andere momenten juist een eigen wil lijkt te hebben. De spiraal stelt hen echter ook in staat hun grenzen te verleggen: met een sprong kunnen ze de tijd stilzetten, en een val kunnen ze eeuwig vertragen.

Met Ripple verkennen de drie performers van TeaTime Company thema’s als balans, invloed, macht, flow en wrijving. Het ‘ripple effect’ beschrijft niet voor niets de invloed, de hardnekkigheid en de gevolgen van onze keuzes. Net zoals natuurkrachten trillingen en rimpelingen in water veroorzaken, veroorzaken onze keuzes rimpelingen in onze relaties, gedachten en ervaringen.

“Het is indrukwekkend, deze dans- en acrobatiek voorstelling van TeaTime Company, en het wordt nooit een opeenstapeling van trucjes,” schrijft de Theaterkrant over Ripple.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief