Een stage die uitmondt in een aanstelling, dat gebeurt vaker. Maar het klaslokaal combineren met de grote schouwburgen, dat is betrekkelijk uniek. Yaniv Dagan (22) overkomt het. Als student aan de Fontys Dansacademie en vaste performer bij Panama Pictures. “Ik vind het superfijn om die switch te hebben.”

Hij begon al op z’n achtste, bij Boys Action. “Dat is een dansschool voor jongens in Arnhem, met satellietscholen in Nijmegen, Groesbeek en Zwolle. Ik vond dans leuk, maar wist nog amper wat er allemaal mogelijk is. Die docent daar maakte ons heel goed wegwijs, in zijn lessen kwam van alles voorbij: beetje modern, stukje klassiek, jazz voor de techniek, acrobatiek. Maar ook veel breakdance, om de aandacht vast te houden van jongetjes zoals ik.”

Dans en circus

Hoewel zijn enthousiasme voor met name moderne dans er in de jaren groeit, overweegt Yaniv geen dansopleiding als hij na zijn middelbare school een vervolgopleiding moet kiezen. “Ik wilde iets theoretisch gaan studeren, had nooit gedacht aan een carrière in de danswereld.” Het is weer een docent van Boys Action die hem enthousiasmeert en attendeert op de open dagen van de dansscholen; Yaniv doet last minute auditie en wordt aangenomen op de Fontys Dansacademie.

In het derde jaar van die opleiding doen de dansstudenten mee aan een project buiten school. “Eén ervan was bij Panama Pictures, met elf dans- en circusstudenten werken aan een aangepaste versie van The Future is not what it used to be. Dát wilde ik. Ik vond acrobatiek bij Boys Action al leuk, had daarvan wel iets onthouden maar er sindsdien weinig mee gedaan. Bij Fontys heb je ook weinig contact met de circusopleiding, die zit in een ander gebouw. Panama Pictures kende ik, hun combinatie van dans en circus vond ik heel interessant. Nu kon ik die circusinteresse verder onderzoeken.”

Als gelijken

Werken in een repetitielokaal is wat anders dan les krijgen op een opleiding. “Ja, dat vond ik in het begin wel lastig. Je hebt bij Panama Pictures geen docent die boven je staat en laat zien wat je moet doen. Hier werk je als gelijken samen aan een voorstelling, er is geen goed of fout. Je krijgt ideeën aangereikt, niet als feedback maar als suggestie: dit kun je doen, probeer het eens zo. Dat was echt even wennen. Maar ik vind het superfijn om die switch te hebben.”

Bovendien vereisen de circuselementen nieuwe vaardigheden. “Dat was weleens zoeken af en toe. En ook best eng soms, als je heel hoog hangend een ingewikkelde beweging moet maken. Maar ik krijg de tijd om dingen te proberen, ontdek elke dag weer iets. Bovendien wist iedereen dat ik erin kwam als danser, niemand verwachtte dat ik al kon wat bijvoorbeeld Tarek doet. Door te werken met partnering en contactimprovisatie, in het decor, leer je ontzettend veel en snel.” 

En daarna?

Het stageproject beviel Yaniv en Panama Pictures zo goed, dat het uitmondde in een vaste rol in de nieuwe voorstelling The Man who fell from the sky. “Dat is echt heel tof. We hebben nu een korte tournee, die valt goed te combineren met school. En in juli studeer ik af, kan ik volgend seizoen de lange tournee doen.”

“En daarna? Ik hoop bij Panama Pictures nog veel meer circusdingen te leren, nóg veelzijdiger te worden door verschillende disciplines en uiteenlopende stijlen te ontdekken. Maar ik hoop eigenlijk vooral fijne mensen te blijven ontmoeten. Om daarmee samen te mogen werken.”


Bij de voorstellingen van Panama Pictures zijn heel veel enthousiaste en kundige makers betrokken, voor en achter de schermen. Samen vormen zij ons gezelschapHier lees je hun (en dus onze) verhalen.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief