Tussen de markante gebouwen en silo’s bij het Werkwarenhuis brengt Panama Pictures, huisgezelschap van de Verkadefabriek, eind mei Urban Fiction. Een interdisciplinaire expeditie waarbij dans, circus, beeld, geluid en muziek op unieke wijze samenkomen. Voor deze productie daagt Panama Pictures een nieuwe generatie spelers in de performing arts en audiovisuele kunsten uit om met elkaar de mogelijkheden op het industriële terrein te ontdekken en de toeschouwer hiermee te verrassen.
Urban Fiction speelt met de beleving van de ruimte en laat de bezoeker even met andere ogen naar de mens en zijn omgeving kijken.”
Urban Fiction neemt de bezoeker mee op een interdisciplinaire tocht langs verschillende locaties op de Tramkade, met het Werkwarenhuis als centraal punt. Spannende korte scènes rondom circusdisciplines als trapeze, touw, chinese pole en partneracrobatiek gaan over in dans en worden aan elkaar geregen tot een vertelling over de vloeibaarheid van het moderne leven geïnspireerd op het werk van socioloog Zygmunt Bauman.
Performers beklimmen de gebouwen, balanceren op de randen en gaan met hun lichamen op in de wirwar van buizen, ladders en stalen constructies.”
Sociologie als inspiratiebron
Choreograaf Pia Meuthen: “Tegen de achtergrond van de oude fabriek met al haar restanten van wat ooit was, toont Urban Fiction een groep mensen die zich steeds opnieuw moet aanpassen aan een andere omgeving met andere omstandigheden. De relaties die ze met elkaar aangaan zijn slechts tijdelijk van aard. Partners zijn inwisselbaar, toevallige verbintenissen en breuken geven nieuwe mogelijkheden en ervaringen zijn gefragmenteerd maar onder alles sluimert ook een verlangen naar een diepere band met elkaar.”
In een vloeibaar modern leven zijn geen permanente afspraken, en elk verbond dat we wel aangaan, moet losjes worden aangegaan zodat deze op elk moment kunnen worden ontbonden, zo snel en moeiteloos mogelijk,
voor het geval de omstandigheden veranderen.” –
Socioloog Zygmunt Bauman
Nieuwe generatie makers
Bijzonder aan Urban Fiction is dat het verhaal zich om de bezoekers heen ontvouwt en hen telkens nieuwe perspectieven aanreikt. Geprojecteerde beelden en lichtinstallaties ontworpen door visual artists van Playgrounds accentueren de theatrale kracht van de ruimte en beïnvloeden de waarneming. Onder leiding van choreograaf Pia Meuthen wordt Urban Fiction neergezet door 10 vierdejaarsstudenten van de circusopleiding ACaPA in Tilburg en een ervaren performer van Panama Pictures. Studenten aan de kunstacademie AKV|St.Joost in Den Bosch creëren de audiovisuele installaties in samenwerking met Playgrounds.
Urban Fiction is een coproductie van Panama Pictures en het Werkwarenhuis en is van woensdag 23 t/m zaterdag 26 mei iedere avond om 21.30 uur te beleven op de Tramkade in Den Bosch.
Het Werkwarenhuis – initiatief van C-mone en Studio Boot – is een drempelloze, veelzijdige plek waar nieuwe dingen ontstaan tijdens het maken, eten en dansen. Waar interactie met publiek en omgeving voorop staan. In deze coproductie gaan Panama Pictures en Werkwarenhuis het experiment aan om diverse kunstvormen met de omgeving te verbinden, de artistieke grenzen op te zoeken en een unieke ervaring te creëren.