Panama Pictures laat zich dit theaterseizoen inspireren door het mysterie van de tijd. De aftrap vormt The Future is not what it used to be/ Part One, een audiovisuele installatie die de thematiek vertaalt naar video en soundtrack en je onderdompelt in een nieuw universum.

Choreograaf Pia Meuthen en haar performers tonen het verlangen van de mens om samenhang te creëren in een gefragmenteerde wereld, om het verleden niet te verliezen, om grip te krijgen op de toekomst en op te gaan in het moment. Zwevende rotsen en gekantelde trappen vormen een surrealistisch en poëtisch universum. Op afgebrokkelde fragmenten, gestold in de tijd, balanceren de performers hoog in de lucht. Boven de gapende afgrond ontrafelen ze de samenhang tussen tijd en zwaartekracht. Voorbij alle zekerheden omarmen ze het risico en spelen ze met onze waarneming van de tijd.

Bezoekers wandelen bij Part One één voor één door de ruimte en komen tegenover vijf levensgrote projecties te staan. De indringende films brengen je dichtbij de performers en hun wereld. De uitdijende tijd wordt tastbaar in beweging. Een pulserende beweging lijkt te worden doorgegeven van scherm naar scherm. De tijd is niet te stoppen en de beweging evenmin.

De soundtrack, een sterke partner van de beelden, bestaat uit een mix van tekstflarden en een nieuwe spannende compositie van huiscomponisten Strijbos & van Rijswijk in samenwerking met muzikant Davide Bellotta. De audio is zo opgesteld en bestuurd dat het een ruimtelijke ervaring voor de bezoeker geeft. De plek waar je staat, bepaalt wat je hoort.