De wereld wankelt. Terwijl politici eindeloos discussiëren en zich laten verleiden door een machtsspel dat vooral verliezers kent, balanceren we op de drempel van de toekomst – kwetsbaar en verlangend naar houvast.  

In 2019 was de varende trap Triomf van beeldend kunstenaar/architect Rob van Dam onderdeel van Bosch Parade, de stoet drijvende kunstwerken met Jheronimus Bosch als inspiratiebron. In The Weight of Waterkeert Triomf terug als spannende enscenering voor een poëtische dans/circusvoorstelling op het water.

Strak wit vormgegeven en imposant ogend, zorgt de deinende trap voor een labiel evenwicht. Er hoeft zich maar één van de opvarenden naar de andere kant te verplaatsen en het geheel kantelt. 

In de dans op de varende en kantelende trap staat dus veel op het spel: de zes performers moeten onmiddellijk reageren op de beweging van elkaar en het object. Het laat zo een streven naar macht zien, maar toont ook de afhankelijkheid – van elkaar, en van grotere oncontroleerbare elementen.

Choreograaf Pia Meuthen, die in haar werk dans en circus in dialoog laat treden met een architectonische scenografie, was direct gefascineerd door de theatrale zeggingskracht van Triomf. “De varende trap is een prachtig kunstwerk dat talloze mogelijkheden in zich herbergt om bespeeld te worden. Het nodigt uit tot dans en acrobatisch gebruik, zowel erbovenop als aan de zijkanten. De punt torent zes meter boven de waterspiegel uit. De enorme impact van de kanteling schept voor de performers een grote fysieke uitdaging. De dreiging eraf te vallen is reëel, de instabiliteit versterkt zowel de kwetsbaarheid van de performers als hun wisselende machtsverhoudingen.” 

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief