Grenzen, Davide Bellotta heeft er weinig mee. Ooit verliet hij Italië, om via Zwitserland in Nederland terecht te komen. Hij werd opgeleid als danser aan de Opus Ballet Centro Coreografico in Florence maar verbreedde al snel zijn werkveld naar muziek, film, scenografie, installaties. Bij Panama Pictures komen nu al die vaardigheden samen. “Ik voel me er fully involved.”

Vraag hem naar zijn beroep en hij twijfelt. “Ik ben van alles: danser, muzikant, filmmaker, componist, performer. Het ene kan bij mij niet zonder het andere bestaan.” Die veelzijdigheid zat er altijd al in. “Als tiener was ik geïnteresseerd in vormgeving en films, maakte ik muziek en danste ik. Toen ik na mijn opleiding bij een gezelschap in Zwitserland ging dansen, kreeg die interesse nog meer vorm. Met andere kunstenaars maakten we daar installaties, multi-sensopatische ervaringen met beeld, muziek, dans, van alles. Ieder vanuit z’n eigen kracht, zonder te denken: ik ben de danser, hij is de filmmaker. We lieten de kaders los. Samen creëerden en ervaarden we iets unieks.” 

Dubbelrol 

De liefde brengt Davide in 2009 naar Rotterdam, waar hij al dertien jaar als danser, choreograaf en videomaker bij Conny Janssen Danst werkt. “Via performer Miquel de Jong maakte ik kennis met het werk van Panama Pictures; dat samengaan van dans, circus en muziek vond ik fascinerend.” Hij komt in contact met Pia Meuthen, die hem in 2017 vraagt voor de eerste Road to Panama, gevolgd door Requiem for Lost Things en The Future is not what it used to be. “Aanvankelijk was dat vooral dans, soms maakte ik muziek en een video. Maar voor The Future vroeg Pia me of ik, naast dansen, de muziek wilde mee-componeren én live spelen tijdens de voorstelling. Een dubbelrol dus, een uitdaging. Maar een heel mooie. Die ik sindsdien in meer Panama Pictures-voorstellingen heb vervuld.”

Vibe

Voor het componeren werkt Davide samen met Jeroen Strijbos, van componistenduo Strijbos en Van Rijswijk. “Voordat we met iets beginnen, hebben we al heel uitgebreid met Pia en dramaturg Guido Jansen gesproken over de thematiek, de inspiratiebronnen, de scenografie, de bewegingen. Daardoor krijg ik ideeën, ontstaat er een soort atmosfeer met kleuren en beelden, een vibe. En dan begin ik te spelen, impulsief. Alles neem ik op en deel ik met Pia, Jeroen en Rob. Uit al die intuïtieve klanken komen dan, na heel veel mixen en verfijnen, tracks tevoorschijn die kloppen bij de scenes en de energie.”

Geen seconde missen

De fysieke, extraverte kracht van de danser en de mentale, kalme aandacht van de muzikant lijken elkaars tegenpolen. Hoe krijgt Davide die op het toneel verenigd? “Dat is inderdaad zoeken, telkens weer. Het gaat om heel verschillende energieën, is iedere keer totaal omschakelen. Dat vergt vooral heel veel concentratie, voortdurend beseffen waar je mee bezig bent. Ik mag geen seconde missen. Dat is een enorme verantwoordelijkheid, zeker in de voorstellingen van Panama Pictures waar zo veel gebeurt. Maar ik houd van zulke uitdagingen. Ik voel me er fully involved.”
 
In de nieuwe voorstelling The Man who fell from the sky speelt Davide mee als performer; de door hem en Jeroen Strijbos gecomponeerde muziek wordt er live uitgevoerd door Budy Mokoginta.

Films, animaties, documentaires, videoclips en muziek van Davide Bellotta vind je op zijn website www.threehands.eu


Bij de voorstellingen van Panama Pictures zijn heel veel enthousiaste en kundige makers betrokken, voor en achter de schermen. Samen vormen zij ons gezelschapHier lees je hun (en dus onze) verhalen.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief