Tipping Point is een adembenemende balans-act waarin zes performers de confrontatie aangaan met een groot, nauwelijks te bedwingen halfrond object. 

Het object oogt als een afgebroken deel van een scheepswrak of een stuk ruimteafval. Zodra de zes het beklimmen, kantelt het en moeten ze onmiddellijk reageren om zich staande te houden. Die instabiliteit versterkt zowel hun kwetsbaarheid als de afhankelijkheid van elkaar; elke beweging heeft invloed, op het object en op elkaar.

De performers gaan op zoek naar evenwicht – van het object en van hun onderlinge verhoudingen –, maar ontdekken dat ze daarbij genadeloos tegen de grenzen van hun individuele vrijheden botsen. Alleen door zich over te geven aan de wetten van de zwaartekracht én elkaar kunnen ze het object bespelen en overeind blijven. Alleen door samen te werken kunnen ze voor heel even de perfecte balans en controle vinden. 

Tipping Point is een uitdagende voorstelling over afhankelijkheid, wisselende machtsverhoudingen en grote oncontroleerbare elementen. Met een unieke, krachtige taal op het grensvlak van dans en acrobatiek, vol van risico’s, weet Panama Pictures ermee de toeschouwers op het puntje van hun stoel te houden. 

De bewegingen worden begeleid, voortgestuwd, uitvergroot of juist ontkracht door een speciaal gecomponeerde muziekcompositie die bij vlagen larger than life is, maar op andere momenten juist de leegte benadrukt en de intimiteit van de performers voelbaar maakt.

Pia Meuthen: “We leven in instabiele tijden en het wordt steeds duidelijker hoezeer we mondiaal afhankelijk van elkaar zijn: elke beslissing heeft invloed. Soms is de consequentie van ons handelen, of juist de ontbrekende actie, voelbaar tot aan de andere kant van de wereld. Tipping Point bevraagt onze individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid.”

TIPPING POINT IS GENOMINEERD VOOR DE ZWAAN, VOOR MEEST INDRUKWEKKENDE DANSPRODUCTIE VAN 2024

TAREK RAMMO IS GENOMINEERD VOOR DE ZWAAN, VOOR MEEST INDRUKWEKKENDE DANSPRESTATIE VAN 2024

Tipping Point is een knap staaltje evenwichtskunst. De spelers springen, rennen, rollen, kruipen, sluipen, klimmen, schuifelen een uur lang met een enorme dynamiek over het platform om het gevaarte in evenwicht te houden. Ze wringen zich letterlijk in allerlei bochten, maken spectaculaire capriolen, slingeren als apen en kronkelen als een slang. Ze tarten met andere woorden de wetten van de zwaartekracht. (Brabant Cultureel)

Als toeschouwer worden we (…) getrakteerd op een rijke schakering aan oogstrelende beelden en acrobatische toeren. Een voorstelling die tot het eind blijft boeien. (Scenes.nu)

Een enerverende voorstelling waarin zes dansers de zwaartekracht trotseren en uitdagen. Het bewegende decor is fantastisch en alles bepalend. (Theaterkrant)

Panama Pictures roept een wereld op waar beweging en muziek geen woorden nodig hebben. Dat creëert een spannende zoektocht die je als kijker en luisteraar op het puntje van je stoel houdt. (Brabants Dagblad)

Lees hier over ‘de collectieve reis’ van Tipping Point-performer Candela Murillo.

Bekijk hier waarom choreograaf Pia Meuthen koos voor de ‘instabiele situaties’ in Tipping Point; en hier hoe Tipping Point volgens Pia ‘het conflict tussen individuele vrijheid en collectieve verantwoordelijkheid’ laat zien.

Bekijk hier wat Tipping Point zo bijzonder maakt voor scenograaf Sammy Van den Heuvel.

Luister hier op Spotify de soundtrack van Tipping Point, door Davide Ballotta en Strijbos & van Rijswijk.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief