Onze kijk op beweging

Dans is zoveel meer dan een paar mooie pasjes en circus is veel meer dan een reeks indrukwekkende trucs. Het zegt namelijk iets over wie je bent en waar je voor staat. Met beweging breng je een fysieke sensatie over en neem je mensen mee in een verhaal. Het gaat om verbinden. Met die overtuiging maakt Panama Pictures voorstellingen waarin dans en circus vloeiend in elkaar overlopen. Het maakproces kenmerkt zich door dialoog en wederzijds(e) inspiratie en respect. Iedere performance ontstaat door co-creatie.

Pia Meuthen (choreograaf), Miguel de Jong (choreografisch assistent en docent), Andrea Beugger (docent) en de performers geven hun inhoudelijke benadering en werkwijze graag door. Om kennis te delen, talent te stimuleren en om het draagvlak voor dans en circus te vergroten.

Amateur veld

Met de eigen voorstellingen als vertrekpunt organiseert Panama Pictures talentontwikkelingstrajecten die specifiek gericht zijn op het makerschap van jonge dans- en circusamateurs. Samen met hun docent(en) worden zij intensief begeleid en gecoacht bij het maken van eigen werk. De focus ligt daarbij met name op het samenspel van de disciplines en het stimuleren van eigenheid in de uitvoering. Het gemaakte werk wordt vervolgens gepresenteerd op verschillende professionele podia.

Professionals

Voor het professionele dans- en circusveld geeft Panama Pictures intensieve improXchange workshops onder leiding van Miquel de Jong. Deze workshops gaan in op het samenspel van de disciplines en zijn een kennismaking met de unieke improvisatietechniek die ten grondslag ligt aan het werk van Panama Pictures. Ook krijgen deelnemers de mogelijkheid zich te verdiepen in partnering-technieken, acrobatiek en Martial Arts. Kennis die ze vervolgens kunnen verbinden met compositorische basisprincipes.

Onder de vleugels van Panama Pictures kunnen vakstudenten van de dans- en circusopleidingen en jonge professionele makers zich verder ontwikkelen. Pia Meuthen begeleidt hen in de zoektocht naar hun eigen taal en coacht hen bij het ontwikkelen van eigen werk. Ook faciliteert het gezelschap het productieproces en biedt een podium voor presentaties.

Vooropleiding

In 2018 gaat Panama Pictures een samenwerking aan met de Vooropleiding Hedendaagse Dans (VHD) in Den Bosch. In verschillende fases maken de studenten van de VHD kennis met de werkwijze en bewegingstaal van het gezelschap, studeren repertoire in en ontwikkelen eigen werk geïnspireerd op de nieuwe voorstelling.