Pia Meuthen (Duisburg, 1972) volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Dansacademie in Tilburg. Ze heeft voorstellingen gemaakt in opdracht van verschillende werkplaatsen, productiehuizen en gezelschappen in Nederland.

Sinds 2002 heeft ze de artistieke leiding van Panama Pictures. Van 2009 tot en met 2012 was Pia Meuthen/Panama Pictures huischoreograaf bij Danshuis Station Zuid; vanaf 2013 is zij met Panama Pictures huisgezelschap van de Verkadefabriek.

Met Panama Pictures ontwikkelt choreograaf Pia Meuthen een authentieke signatuur: ongepolijst en rauw, waarbij dans, circus en muziek met een natuurlijke souplesse samenkomen. Zij maakt werk dat letterlijk de hoogte ingaat en het risico omarmt, maar het technische hoogstandje niet voorop zet. Nauw verweven met dans zorgt de acrobatiek voor een taal die een groot gebaar maakt, krachtig is en een fysieke sensatie bij het publiek teweegbrengt. Je voelt als toeschouwer de impact van de bewegingen, er staat iets op het spel. Met thema’s op het snijvlak van het persoonlijke en het universele wil zij haar publiek uitnodigen tot identificatie met de performers en appelleren aan een gevoel van mededogen.

‘Ook al verlangen we naar overzichtelijkheid en maakbaarheid, we zullen ons moeten verhouden tot een wereld die complex en onvoorspelbaar is. In mijn werk wil ik de gelaagdheid voelbaar maken, mensen laten zien die zich staande moeten houden in een complexe situatie. Onze voorstellingen zijn een uitnodiging aan het publiek om geen verhaal te ontrafelen, maar om open te staan voor een veelvoud aan betekenissen met ruimte voor eigen associaties, herinneringen en vragen.’ (Pia Meuthen)


Erkenning

Haar werk wordt zowel nationaal als internationaal opgepikt en beloond met selecties voor diverse dansnetwerken zoals Modul Dance en Aerowaves. Ook werd Pia Meuthen meerdere keren uitgenodigd voor buitenlandse residenties, onder andere bij The Place in Londen en Tanzhaus NRW in Düsseldorf. Met haar gezelschap Panama Pictures is zij een graag geziene gast op festivals in Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Polen, Engeland, Oostenrijk, China, Maleisië en Indonesië.

Het gerenommeerde Europese dansmagazine Tanz eerde haar in 2014 met de titel ‘Hoffnungsträger Tanz’ en schreef: ‘Pia Meuthen overtuigt als fijnzinnige observator.’ In 2018 ontving zij de Prins Bernhard Cultuurprijs Noord-Brabant voor haar ‘unieke en indrukwekkende oeuvre’.

‘Beweging en verstilling, spierkracht en tederheid, rijkdom en soberheid; alles vloeit vanzelfsprekend samen in de wondere wereld van Pia Meuthen.’ (Laudatio, Prins Bernhard Cultuurprijs)


Ondersteuning jonge makers

Pia Meuthen zet zich graag in voor de ontwikkeling van jonge dans- en circusmakers. Ze is als gastdocent verbonden aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en coacht daarnaast regelmatig studenten en jonge professionals bij het maken van eigen werk.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief