Choreograaf Pia Meuthen richt in 2002 Panama Pictures op. Ondersteund door werkplaatsen en productiehuizen krijgt zij de kans om haar signatuur verder te ontwikkelen en Panama Pictures op de kaart te zetten.

In 2009 wordt zij met Panama Pictures huischoreograaf van Danshuis Station Zuid. Haar werk wordt internationaal opgepikt en beloond met selecties voor diverse dansnetwerken zoals Moduldance en Aerowaves. Ook wordt Pia meerdere keren uitgenodigd voor buitenlandse residenties, onder andere bij the Place in Londen en Tanzhaus NRW in Düsseldorf.

Nieuwe artistieke koers

Nadat Danshuis Station Zuid eind 2012 de deuren sluit, maakt Panama Pictures op eigen kracht een succesvolle doorstart en wordt het huisgezelschap van de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Pia Meuthen en zakelijk leider Mieke Lamar geven een nieuwe visie vorm die zich richt op de integratie van dans en circus. Door die nieuwe artistieke koers weet Panama Pictures een geheel eigen plek te veroveren in de nationale en internationale dans- en circuswereld met voorstellingen in o.a. China, Polen, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Indonesië en Maleisië.

Structurele steun

Dankzij structurele steun van zowel het Fonds voor de Podiumkunsten, de provincie Noord-Brabant als de gemeente ’s-Hertogenbosch kan Panama Pictures vanaf 2017 een grote professionaliseringsslag maken en zich ontwikkelen tot een toonaangevend dans/circus gezelschap, en zo een belangrijke ketenpartner worden in de carrière van jonge dans/circusperformers en -makers.

Oeuvreprijs en eigen studio

In 2018 wordt Pia Meuthen geëerd met de cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant voor haar ‘unieke en indrukwekkende oeuvre dat Brabant heeft verrijkt met zinnenprikkelende voorstellingen van ongekende zeggingskracht’.

Een andere mijlpaal is de verhuizing eind 2018 naar een structurele plek: nieuwbouw, afgestemd op de wensen van het gezelschap. Panama Pictures beschikt nu over een eigen pand met een ruime, goed geoutilleerde studio, opslag, kantoor en vergaderruimte.

Stap naar de grote zaal

Vanaf 2020 produceert Panama Pictures ook werk voor de grote zalen en breidt het gezelschap haar speelcircuit gestaag uit. De meegroeiende bezoekersaantallen en de lovende reacties van publiek en pers bewijzen dat het werk zeer wordt gewaardeerd. Ook bij de theater- en muziekfestivals groeit de belangstelling voor de voorstellingen; bij nationale en internationale muziekfestivals als Down The Rabbit Hole en Sziget, waar met name jong en divers publiek op afkomt, worden de voorstellingen buitengewoon succesvol ontvangen.

House of Panama

De associated artists Julian Vogel en TeaTime Company en veel andere jonge circusmakers, studenten en alumni van de Nederlandse circusacademies hebben zich de afgelopen jaren verder kunnen ontwikkelen onder de vleugels van Panama Pictures.

Die ontwikkelruimte krijgt vanaf 2024 (mede dankzij een ontwikkelsubsidie van cultuurfonds Brabant C) vaster vorm met het talentontwikkelings- en researchprogramma House of Panama. Met House of Panama initieert Panama Pictures het onderzoek, deelt het haar kennis, haar ruimte en haar organisatie en zet ze zich in voor de artistieke ontwikkeling van het nieuwe circus.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief