Julian Vogel studeerde Psychologie en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Bern, Zwitserland voordat hij in 2015 aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg begon, met als specialisatie diabolo. Met en naast zijn circusdiscipline is Julian geïnteresseerd in dans, fysiek theater, performancekunst en muziek.

Met zijn verschillende variaties is China Series een assemblage van performances, sculpturen, installaties en publicaties rond de diabolo, gemaakt van keramiek en porselein – een interdisciplinair project, waar circus, dans, hedendaagse performance en sculptuur elkaar ontmoeten.

China Series is gebaseerd op de diabolo als object en circusapparaat. De interesse gaat daarbij uit naar de deconstructie en reconstructie van dit klassieke object, waarbij keramiek als hoofdwerkmateriaal wordt gebruikt dat (door zijn kwetsbaarheid) de nadruk legt op het vluchtige karakter van de voorstelling en het uitvoerende lichaam. De breekbaarheid van keramiek roept niet alleen de kwetsbaarheid van objecten en lichamen op, maar ook de tijdelijkheid van relaties en situaties. Binnen deze context stelt dit interactieve project de vraag hoe het publiek toeschouwer en co-choreograaf kan zijn in relatie tot de performer, de objecten en elkaar, tijdens een tijdelijke gedeelde ervaring.

China Series bestaat uit performances en installaties die op zichzelf staan, maar daarnaast inhoudelijk als qua vorm met elkaar in verband staan en naar elkaar verwijzen.

In 2024 presenteert Julian zijn nieuwe solovoorstelling Ceramic Circus, waarin hij speelt met de individuele perceptie van tijd en die ervaarbaar maakt.

Lees hier het interview met Julian Vogel over zijn associated artists-tijd bij Panama Pictures.

Artistieke zaken: Julian Vogel
Productie: Ute Classen
Medeproducenten: Festival Cirqu’Aarau, Le Plus Petit Cirque du Monde, Südpol Luzern, Festival Circolo
Ondersteund door: Kunstdrukkerij Vilnius, Berlin Circus Festival, Centre Culturel Suisse Paris, Festival Cirqu’Aarau, FUKA-Fonds Stadt Luzern, GG Stadt Luzern, ICC Santa Maria da Feira, Kulturhaus Südpol Luzern, La Maison des Jonglages Paris, La Platforme 2 Pôles Cirque en Normandie Elbeuf & Cherbourg, Le Plus Petit Cirque du Monde, Panama Pictures, ProHelvetia, Riga Circus, RKK Kanton Luzern, Station Circus Basel, Sundaymorning@ekwc
Project shortlist circusnext 2020-2021, project medegefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

Blijf op de hoogte van onze voorstellingen Ontvang onze nieuwsbrief